Lær guitar akkorder

Hvis du skal igang med at spille guitar for første gang, vil det være ideelt at starte ud med nogle akkorder. Akkorder bliver brugt i alle musiske sammenhænge, og selv de mest basale akkorder bruges i alle sange. Så hvis du vil igang med at spille guitar og vil starte ud med akkorder – så er du havnet det rigtige sted. Efter du har læst denne artikel, er du klar til at spille med på Kim Larsen, Mads Langer og meget andet nyt musik.

Top 3 guitar bøger

Spil Guitar 1

Spil Guitar 1 er den perfekte akkordbog for begynderen. Den indeholder akkorder og noder til stort set alle kendte sange.

[button color=”orange” link=”https://www.partner-ads.com/dk/klikbanner.php?partnerid=14237&bannerid=15851&htmlurl=https://www.danguitar.dk/spil-guitar-1-laerebog” size=”big” align=”center”]Køb bogen her[/button]

Spil Guitar 2

Spil Guitar 2 er perfekt for dig, der har spillet guitar i et år eller som har de basale kendskaber til instrumentet.

[button color=”orange” link=”https://www.partner-ads.com/dk/klikbanner.php?partnerid=14237&bannerid=15851&htmlurl=https://www.danguitar.dk/spil-guitar-2-laerebog” size=”big” align=”center”]Køb bogen her[/button]

Spil Guitar 3

[button color=”orange” link=”https://www.partner-ads.com/dk/klikbanner.php?partnerid=14237&bannerid=15851&htmlurl=https://www.danguitar.dk/spil-guitar-3-laerebog” size=”big” align=”center”]Køb bogen her[/button]

Sådan her aflæser du akkorder

Når du skal finde ud af, hvordan du spiller den valgte akkord, kan det i starten være en smule problematisk. Men efter noget øvelse bliver det nemmere og nemmere, og til sidst er du mester til at aflæse akkorderne! 🙂

fingre

Til at starte med skal du være opmærksom på, hvilke fingrer du bruger på hvilke bånd/positioner. Akkorden fortæller, ud fra tal, hvilke fingrer du skal bruge. Som du kan se på billedet til venstre for teksten, er dine fingrer navngivet fra tal 1-4.

Din pegefinger er nummer 1

Din langefinger er nummer 2

Din ringefinger er nummer 3

Din lillefinger er nummer 4

Tommelfingeren har nummer 5. Grunden til at tommelfingeren ikke er med, er simpelthen fordi man næsten aldrig bruger den.

Eksempel

c akkord

Lad os tage C dur-akkorden som et eksempel. Du skal starte med at læse akkorden fra venstre mod højre. Så hvis vi tager og kigger på den dybe E-streng først (ses på billedet længst mod venstre). Der er ikke angivet et tal på E-strengen. Men til gengæld er der et kryds. Dvs. at du slet ikke skal spille den dybe E-streng, når du slår akkorden an.

Tag et kig på A- strengen. Her kan du se, at der er en sort cirkel med et tre tal indeni. Derudover er cirklen placeret på 3. bånd på guitaren. Det vil altså sige at du skal lægge din ringefinger på 5. streng (A strengen), 3. bånd.

På samme måde kan du aflæse D og H strengene.

Under G og E strengene er der en cirkel med et hul i. Det betyder, at du blot skal spille strengene med, når du slår akkorden an.

Hvis du er usikker på, hvordan C dur akkorden ser ud og lyder i praksis, kan du med fordel se videoen herunder:

Smerter i fingrene

Når man starter med at spille guitar, vil man næsten altid få smerter i fingrene. Det havde jeg også selv dengang, jeg startede med at spille guitar. Strengene er hårde for ens fingrer, specielt stålstrenge, men med tiden vil du få hård hud på fingrene. Det er altså helt normalt af få ondt i fingrene, fordi der ikke er skabt hård hud.

Hvis du spiller 5-10 minutter hver dag, vil du i løbet af cirka en uge få hård hud på fingrene.

Tip til at undgå smerter

En anden årsag til smerter i selve håndleddet er, at man anstrenger sig alt for meget. Det betyder, at man kommer til at spænde i hele håndleddet hvilket meget let kan give smerter. Sørg derfor at slappe af i håndleddet når du prøver at slå en akkord an.

Skema over de mest basale akkorder

For at anskueliggøre akkorder kan man inddele dem efter to kategorier: Dur og Mol.

De første 9 akkorder, du bør starte ud med at lære, er følgende akkorder (kan findes i skemaet under teksten): A mol, A dur, C dur, D dur, D mol, E dur, E mol, F og G dur.

Simple akkorder

Hvis du har lyst til at printe skemaet ud, kan du få billedet i fuld størrelse her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.