Guitar strenge

Guitar strengeNår du skal købe guitar strenge…

Der er tusindvis af guitar strenge at vælge imellem, og det kan derfor være en jungle at finde rundt i. For at gøre det overskueligt, har jeg lavet denne guide/artikel, således at du vil få et godt udgangspunkt at gå ud fra, når du skal købe strenge.

Alt om guitar strenge

Guitar strengenes tykkelse er altafgørende for, hvordan du spiller på guitaren. Det er meget vigtigt, at du får fat i den rigtige tykkelse lige fra begyndelsen.

Det er sådan, at guitar strenge er fremstillet i en række forskellige tykkelser. Der findes både tynde og tykke strenge.

Men som sagt har strengenes størrelse en stor betydning for spilbarhed og lyd. Hvis du som begynder får fat i nogle meget tykke strenge, kan det være svært at få en ordentlig lyd frem. Men lad mig lige forklare nogle fordele og ulemper ved henholdsvis tynde og tykke strenge:

Tynde strenge

 • lettere at spille på – især som nybegynder.
 • lettere at bende toner (bøje toner).
 • går lettere i stykker.
 • giver ikke så meget volume og sustain.
 • kan i nogle tilfælde give nogle summende lyde.
 • ligger ikke så meget spænding på guitarens hals hvilket gør at tynde strenge ofte bruges på vintage guitarer.

Tykke strenge

 • sværere at spille på – især som nybegynder
 • kræver en anelse mere fingertryk for at få lyd frem og for at bende
 • giver meget volume og sustain
 • er gode til lave stemninger (fx drop D)
 • ligger meget spænding på guitarens hals

Strengesæt størrelser

Når du skal ud for at købe strenge, vil du sandsynligvis blive fustreret over de ord som producenterne bruger. Der bliver nemlig brugt rigtig mange forskellige ord for strengenes tykkelse, og de ord der bliver brugt kan variere fra producent til producent.

Når der snakkes elektrisk guitar bruger man for det meste følgende størrelser:

 • “extra super light”: .008 .010 .015 .021 .030 .038
 • “super light”: .009 .011 .016 .024 .032 .042
 • “light”: .010 .013 .017 .026 .036 .046
 • “medium”: .011 .015 .018 .026 .036 .050
 • “heavy”: .012 .016 .020 .032 .042 .054

Ved strenge til spanske guitarer er de forskellige størrelser følgende:

 • “extra light”: .010 .014 .023 .030 .039 .047
 • “custom light”: .011 .015 .023 .032 .042 .052
 • “light”: .012 .016 .025 .032 .042 .054
 • “medium”: .013 .017 .026 .035 .045 .056
 • “heavy”: .014 .018 .027 .039 .049 .059

Ved western guitarer bruger man følgende størrelser:

 • Bronze (har en klar og lys tone, men bliver hurtigt slidte)
 • Phosphor Bronze (varmere og mørkere lyd end bronze. Stadig sprød lyd, og længere levetid end bronze. Denne tykkelse er min personlige favorit)
 • Brass (har en lys og lidt metallisk lyd)
 • Polymer-coated (lyden er ikke ret lys. Den er til gengæld meget varm)
 • Silk and Steel (denne tykkelse giver en meget delikat lyd og tone. Silk and Steel er populær blandt finger guitarister)

Drop strengene på den nyindkøbte guitar!

Okay, ikke i alle tilfælde er det nødvendigt at skifte strengene ud på den nye guitar lige med det samme. Men i rigtig mange tilfælde er strengene, som medfølger den nyindkøbte guitar, af virkelig dårlig kvalitet. Derfor kan jeg kun anbefale at købe et sæt strenge lige med det samme.

Guitar strenge til spansk guitar

Når du skal købe strenge til din spanske guitar, skal du igen gøre op med dig selv, hvilken tykkelse du har tænkt dig at købe. Jeg vil til enhver tid anbefale “medium” tykkelsen, da det er en tykkelse, der lyder rigtig godt, samtidig med at den er let at spille med. Jeg bruger forresten selv et sæt “light” strenge på min spanske guitar. Man skal desuden tænke på, at den spanske guitar kun har sig selv til at give en god, kraftig og hørbar lyd. Derfor taler jeg også for, at man vælger nogle meget tykke strenge til denne guitar.

Ernie Ball strenge

ernie ball guitar strenge til spansk guitarErnie Ball laver nogle meget lækre strenge til den klassiske guitar. Da jeg selv spillede med dem for et par år siden, var jeg yderst tilfreds med lyden. Derfor kan jeg varmt anbefale et sæt strenge fra dem.

[button color=”green” link=”https://www.partner-ads.com/dk/klikbanner.php?partnerid=14237&bannerid=18564&htmlurl=https://www.soundstorexl.com/produkter/6334-strenge-til-klassisk-guitar/172146-ernie-ball-ernesto-palla-black-nylon-gold-ball-guitarstrenge-klassisk/” size=”bigger” align=”center”]Køb strengene her[/button]

martin akustiske strengeMartin strenge

Martin strenge er meget populære, og det er der en grund til. De har en virkelig god lyd og holder i lang tid. Jeg har selv brugt Martin strenge på min spanske guitar og var tilfreds med dem.

Guitar strenge til elektrisk guitar

Når der skal købes strenge til den elektriske guitar, kan du med fordel først finde ud af, hvilken genre du primært har tænkt dig at spille. Hvis du skal spille hurtige leads og intense rytmer, så vil jeg anbefale tynde strenge. Hvis du derimod skal spille hård metal og måske endda stemmer ned i drop D, så skal du have fat i nogle tykke strenge.

Spiller du blues og klassisk rock, vil jeg anbefale et sæt medium strenge. Begrundelsen for det er, at du ofte bender, og med medium strenge vil det være forholdsvis let at bende, samtidig med at tonen er god.

Spiller du jazz, vil jeg anbefale nogle tykke (heavy) strenge, da du typisk ikke kommer til at bende ret meget.

Ernie Ball 2721 strenge

ernie ball guitar strenge til elektrisk guitarErnie Ball er verdenskendt for deres fantastiske strenge. Utrolig mange professionelle guitarister bruger også disse strenge af den simple årsag, at de er virkelig gode. Jeg spiller selv med et sæt medium Ernie Ball strenge (disse), som jeg også vil anbefale dig at købe.

[button color=”green” link=”https://www.partner-ads.com/dk/klikbanner.php?partnerid=14237&bannerid=18564&htmlurl=https://www.soundstorexl.com/produkter/6332-strenge-til-el-guitar/172219-ernie-ball-slinky-cobalt-guitarstrenge-el-guitar/” size=”bigger” align=”center”]Køb strengene her[/button]

Guitar strenge til western guitar

Igen skal du desværre også tage stilling til, hvilke strenge du skal have på din western guitar. Jeg vil denne gang give dig to gode strengesæt, hvoraf jeg selv spiller med det ene.

Ernie Ball Earthwood Phosphor Bronze strenge

ernie ball strenge til western guitarVi må bare erkende, at Ernie Ball laver nogle fantastiske strenge. Specielt til western guitaren synes jeg, at de har bidt sig godt fast i markedet. De har et hav af forskellige varianter, men jeg har valgt det sæt ud, som jeg synes næstbedst om. Dette sæt strenge er Phosphor Bronze. Strengene har en super lyd og levetid.

[button color=”green” link=”https://www.partner-ads.com/dk/klikbanner.php?partnerid=14237&bannerid=18564&htmlurl=https://www.soundstorexl.com/produkter/6333-strenge-til-western-guitar/172188-ernie-ball-earthwood-phosphor-bronze-guitarstrenge-akustisk/” size=”bigger” align=”center”]Køb strengene her[/button]

Ernie Ball Everlast Coated Phosphor Bronze strenge – fantastisk lyd

Jeg har igen taget fat et par Ernie Ball strenge, da jeg de seneste år er begyndt at spille med netop disse strenge. Strengene har en fantastisk varm lyd, som giver et ekstra boost, når du spiller på guitaren. Jeg giver Everlast strengene de varmeste anbefalinger herfra.

[button color=”green” link=”https://www.partner-ads.com/dk/klikbanner.php?partnerid=14237&bannerid=18564&htmlurl=https://www.soundstorexl.com/produkter/6333-strenge-til-western-guitar/172205-ernie-ball-everlast-coated-phosphor-bronze-guitarstrenge-akustisk/” size=”bigger” align=”center”]Køb strengene her[/button]

Eksperimentér

Det er ikke sikkert, at du finder de perfekte strenge lige med det samme. Det gælder om at prøve nogle forskellige sæt. Jeg er sikker på, at det med tiden nok skal lykkedes, og du kan starte ud med at kigge på de strenge, som jeg har anbefalet ovenfor.

Til sidst vil jeg lige minde dig om, at det godt kan være irriterende at skifte strenge. Men jeg kan love dig for, at lyden på et frisk sæt strenge er noget af det fedeste i verden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.